Jogászból blogger, bloggerből étteremtulajdonos: Veganeeta

Olvasási idő : 0 Perc
Jogászból blogger, bloggerből étteremtulajdonos: Veganeeta

Dr. Árvai AnitÁVAl beszélgettünk

Dr. Árvai Anita – ismertebb nevén Veganeeta – a Balatonalmádiban működő Veganeeta Home tulajdonosa. Étterme egyike volt az első vidéki vegán vendéglátóhelyeknek, s most már jóval több is annál: rendezvényhelyszín és szellemi központ is egyben, mely a tudatos, fenntarthatóbb jövőért dolgozik. Tavasztól mindezt egy korszerűbb, nagyobb étteremben folytatják!

METRO: Nem a megszokott vendéglátós karrier a Tiéd. 
Veganeeta:
Valóban nem pont erre a pályára készültem: színésznő karrierre vágytam, majd jogi egyetemre mentem, és jogász is lett belőlem, rögtön az egyetem elvégzése után sikerült elhelyezkednem. Az ételkészítéshez való kötődésem azonban sokkal régebbi: már gyerekkoromban gyökeredzik, hiszen 12 éves korom óta mindig a konyhába menekültem feltöltődni. Sokáig nem tudtam, hogy valójában ez az én utam. 24 évesen megkaptam a rettegett diagnózist – petefészekrák –, és bár a harcot végül én nyertem, nyolc évvel később, a második gyermekem születése után a leletek ismét sötét fellegeket hoztak. Akkor váltottam növényi étrendre – ami meg is hozta a remélt gyógyulást –, és ezzel párhuzamosan azt is eldöntöttem, hogy új életpályát választok. 
Elköltöztünk Balatonalmádiba, és két út kínálkozott: vagy visszamegyek jogásznak, esetleg folytatom a közbeszerzési szakértői szakirányú tevékenységem, vagy megszerzem a megfelelő képzettségeket egy saját vendéglátóhelyhez, és éttermet nyitok a Balaton-parti városban. Közben már írtam a Veganeeta blogot, aminek egyre több olvasója lett. 2018-ban nyílt meg a Veganeeta Home, ami pont olyan lett, mint amilyennek megálmodtam. 
 
METRO: Vendégek is jöttek hamar? 
Veganeeta:
Igen, az internetes ismertségemnek köszönhetően már nyitáskor rengeteg érdeklődő volt, nem volt hiány vendégekben. Valamikor akkor jött a felismerés: a helyemen vagyok, pontosan erre lettem teremtve. A sors keze volt az is, hogy pont úgy érkeztek meg a friss vendéglátóipari képzettségeimet (szakács, barista, felszolgáló, rendezvényszervező) igazoló dokumentumok, hogy a nyitás akadálytalan legyen. Soha nem kételkedtem benne, hogy működni fog, pedig rögös volt az út a saját étteremig. Most már tovább is kell lépnünk, kinőttük a pici éttermet, és nagy fába vágtuk a fejszénket: tavasszal nyílik a nagyobb, komplexebb és korszerűbb – stúdióval is ellátott – új Veganeeta Home. 
 
METRO: A harmincas éveidben lettél vegán. Nehéz volt a váltás?
Veganeeta:
Egy percig se fogtam fel nehézségnek, hiszen számomra a növényi étrend lehetőség volt. 32 évesen nekem nem egyszerűen a mindennapi életem komfortja, hanem az egészségem, sőt, állítom, hogy az életem volt a tét. Nem gondolkodtam rajta, hogy nehéz-e, csak arra, hogy megéri. 
 
METRO: A vállalkozó létet hogyan élted meg? 
Veganeeta:
Azelőtt nagy cégeknél, alkalmazotti státuszban dolgoztam, teljesen új dolog volt, hogy – szezontól függően – 10 vagy 20 kolléga boldogulásáért én lettem a felelős. Tőlem függ a megélhetésük, az, hogy tudnak-e fejlődni, kiteljesedni a munkájukban. Sokat segített, hogy úgy tekintek magamra, hogy én is egy vagyok közülük: mintha csak kaptam volna egy másik családot, aminek tagjairól gondoskodnom kell. Mindig is nagy volt bennem a felelősségtudat, és ezt a jogászlétben is maximálisan hasznosítottam. De nemcsak az éttermet vezetem, hanem mellette egyéni vállalkozásban főzőkurzusokat tartok és tanácsadói szolgáltatást nyújtok. Minden tevékenységem aköré összpontosul, hogy a Veganeeta egy brand lett: a teljes ismeretlenségből jött, és most kifejezetten ismert márkának számít.
 
METRO: Mit fed le a Veganeeta brand? 
Veganeeta:
Egyrészt egy étterem, ami kávézó, rendezvényhelyszín és közösségi tér is. Emellett esküvőkön és rendezvényeken vállalunk szerepet, igény szerint a cateringben vagy a helyszín biztosításában, de akár teljes körű lebonyolítást is vállalunk. Havonta egyszer egy-egy inspiráló nővel beszélgetek a Jövő nője projekt keretében, ami a nőknek ad segítséget a valódi kapcsolódásaikhoz vezető úton egy jó hangulatú brunch keretében. Főzőkurzusokot tartok, recepteket fejlesztek, rengeteg forgatáson veszek részt és tanácsadóként is dolgozom cégeknek. Idén jelent meg a Veganeeta Magazin első száma: ez az első és egyetlen vegán tematikájú életmódmagazin, amit egyelőre saját költségvetésből valósítok meg, de a szponzorkeresés már folyamatban van. Ennyi tevékenység mellett nem is csoda, hogy kinőttük az eddigi helyünket. 
 
METRO: A változó gazdasági körülményeket - energia- és nyersenyagárak emelkedése - hogyan éled meg? 
Veganeeta:
Tudomásul vettem és alkalmazkodom. Nem mondom, hogy ugyanúgy folytatom, mint eddig: teljesen át kellett alakítani a költségvetést és a működési modellünket is. Az embereimhez ragaszkodom, nem akarom terhelni őket mindezzel, szeretném, ha a fizetésük stabil, sőt inflációbiztos lenne. Magamon spórolok – nekem most elegendő az egyéni vállalkozásomból származó jövedelmem –, és az elektromos fűtés helyett kandalló tartja melegen a vendégteret. Az új étterem mindenesetre korszerűbb lesz, ott például tiszta energiát fogunk használni energiatakarékos megoldások mellett. Abban biztos vagyok, hogy nem hagyom abba. Ez az életem!
 
METRO: El tudsz képzelni valamit, amit hasonló lelkesedéssel tudnál csinálni? 
Veganeeta:
Ó, vannak távlati terveim: ha idősebb leszek, rengeteget fogok utazni, könyvet írok, új ízeket kóstolok. De ez még ráér, egyelőre a mostani dolgaimat szeretném menedzselni. 
 
METRO: Mi a filozófiád, mottód? 
Veganeeta:
Két mondást tartok mindig szem előtt: az egyik, hogy a lelked látszik az arcodon - ez elvont értelemben is igaz. Ami látszik belőled, az felfedi a lelkedet. A másik mottó, ami végigkísérte az életemet, így hangzik: „Ne higgy azoknak, akik azt mondják, nem vagy rá képes. Aki nem tud valamit, azt szeretné, ha te sem tudnád. Ha van egy álmod, ne mondj le róla, tegyél érte.”  Nekem több tucat ember mondta, hogy garantált csőd Balatonalmádiban egy vegán éttermet nyitni. A Veganeeta Home élő cáfolata lett a pesszimista jóslatoknak. 
 
METRO: A gasztronómiában ki inspirál? 
Veganeeta:
Azon szerencsések közé tartozom, akik minden egyes emberben meglátják azt, ami kiemeli az adott személyt a tömegből. Nagyon sokan inspirálnak. Van egy egyesületünk itt Balatonalmádiban, ami helyi vendéglátósokat egyesít, a Megfőzzük Almádit Egyesület. Egytől egyig felnézek a tagokra, a maguk módján mind zseniálisak. Ezen kívül inspirál még a családom: a gyermekeim, a szüleim, a férjem.
 
METRO: Öt éve indult a Veganeeta Home. Hogy látod a vállalkozásodat öt év múlva? 
Veganeeta:
Öt év múlva pontosan öt éve működünk a korábban említett nagyobb étteremben, és én már csak az étterem operatív irányításában veszek részt. Sokat utazom, főzőkurzusokat tartok, könyvet írok, főzök, felfedezek.  Talán azt hozza majd az élet, hogy külföldön is nyitok még egy Veganeeta Home-ot... ki tudja.