Bocuse d’Or 2023: tengeri herkentyűk és gyerekek a reflektorfényben
10. 01. 2023
Olvasási idő:0Perc
A SIRHA nemzetközi élelmiszeripari szakkiállítás részeként 2023. január 22-23-án Lyonban tartják a Bocuse d'Or szakács világversenyt, ahol napjaink legkiemelkedőbb chef egyéniségei által vezetett nemzeti csapatok mérik össze tudásukat a csúcsgasztronómia terén. A verseny fő szponzora, a kiváló alapanyagok beszállítója ezúttal is - helyi, francia leányvállalatán keresztül - a METRO áruházlánc.
Mint a versenysport
A versenykonyhában többek között kreativitásukról, alapanyag-ismeretükről, konyhatechnológiai és technikai jártasságukról, esztétikus tálalásról kell számot adniuk a csapatoknak - mindemellett a verseny nagyfokú precizitást, erőnlétet, kötélidegzetet és csapatmunkát is kíván. A versenysportokhoz hasonlóan a helytállás zálogát a megfelelő felkészülés jelenti: a magyar csapat például hét napból hatot tölt a Hungexpo tankonyhájában a versenyszámok gyakorlásával.
Bocuse d'Or és innováció
A Bocuse d'Or-nak több köze van a mindennapok gasztronómiájához, mint hinnénk: ahogy a FORMA 1 versenyeken rendre debütáló autóipari fejlesztések idővel a hétköznapok biztonságos közlekedését segítik, úgy a szakácsversenyek FORMA 1-e is építő hatással van a gasztronómiára. A versenyen használt alapanyagok, praktikák, az ott bemutatkozó konyhatechnológiai újítások hamar megjelennek az éttermekben – és még csak nem is feltétlenül a felsőbb kategóriás vendéglátóhelyeken! 2012-ben például a skandináv csapatok zsenge zöldborsó-hajtásokkal díszítették a feltálalt fogásokat – ezek az egészséges és dekoratív csírák már széles körben használatosak, nemcsak az éttermekben, de a hobbiszakácsok konyháiban is.
Reflektálás az aktualitásokra
A Bocuse d’Or érzékenyen reagál az élelmiszeripar és a gasztronómiai kihívásaira is, és reflektorfénybe állítja azokat: így kerültek 2016-ban a világverseny fókuszába a zöldségek, utalva a húsipar által okozott környezeti károkra, és felhívva a figyelmet a növényi alapú étkezés terjedésére, valamint a tudatos táplálkozás fontosságára.
Ugyanígy a Bocuse d’Or sajátosságává vált a helyi alapanyagok használata – a versenyszabályzat ma már kifejezetten tiltja a veszélyeztetett fajok alapanyagként való felhasználását: ez különösen a tengeri lehalászásból származó halakat érinti. A veszteségmentes (fültől farokig és levéltől gyökérig) feldolgozási módszert szintén tematizálta, láthatóvá tette a szakács világbajnokság.
Szabályok
A szakácsverseny sarokköveit a kötelező alapanyagok jelentik, melyeket az egyes versenyszámok alatt fel kell használniuk. A hagyomány szerint az egyik versenyszám során egy dekoratív tálat kell összeállítaniuk a csapatoknak és abból kitálalni egy tányérra a zsűrinek. A másik versenyszám eleve tányérra álmodott fogásokról szól. A harmadik versenyszám végül a desszert megalkotása.
A tálakhoz idén a skót partvidékről fenntartható forrásból érkezett ördöghalat, fekete kagylót és Szent Jakab kagylót használnak a fine dining bajnokai.
A minőségi gyermekétkeztetés a téma
A tányér témában egy érdekes csavarral álltak elő a szervezők, a 2023-as világversenyen ennek a számnak ugyanis fő témája a gyermekétkeztetés. Világszerte gyermekek millióit érinti hátrányosan a minőségi éhezésnek nevezett jelenség, ami miatt hasznos tápanyagok helyett leginkább üres kalóriákhoz jut a fiatal szervezet. A tányérra álmodott fogások versenyszámában ezért háromfogásos gyermekmenüt kell készíteni a csapatoknak 15 személyre: ehhez kababos zöldségeket (tökféléket) kell felhasználni, az előételnek a növényi alapú étkezés terjedéséhez igazodva vegánnak kell lennie; a főételnek pedig a tojás lesz a kötelező alapanyaga.
A magyar csúcsgasztronómia követei
A magyar csapat ígéretesen mutatkozott be az európai döntőn, és rendkívül jó pozícióból indul a világversenyen. A team kapitánya Dalnoki Bence, az immár két Michelin-csillagos Stand Étterem sous chefje, coachként pedig a Bocuse d'Or-t már kétszer megjárt Széll Tamás erősíti a csapatot. A rendkívül sikeres, Budapesten rendezett márciusi európai válogatón a magyar "válogatott" a második helyet szerezte meg. 2023. január 23-án a sorsolás eredményeként percre pontosan 8:13-kor állnak „rajthoz” a mieink, és 5 óra 30 perc áll rendelkezésükre, hogy lenyűgözzék a zsűrit - erre pedig minden esélyük megvan!