Színes, tápláló, vitamindús hozzávalók egyetlen mély tálkában: ez a bowl, melyet változatos módon állíthatunk össze, és egyetlen evőeszközzel (kanállal vagy villával), akár állva vagy menet közben is elfogyaszthatjuk!
A bowl magyarra talán úgy fordítható, mint „egy tál étel” – de nem akármilyen tál, hanem olyan, amiben minden benne van, amire a szervezetünknek szüksége van: szénhidrát, protein, rost és vitamin, valamint telítetlen zsírok. A praktikus és látványos bowl-foodok ennek köszönhetően igazi vitaminbombák, hiszen egyetlen tálból sem hiányoznak a zöldségek, a natúr hozzávalók és az egészséges gabonafélék.
A bowlok Ázsiából indultak hódító útjukra, és hamar népszerűek lettek Európa-szerte: az új trendet a vendéglátóiparnak leginkább azon képviselői fogadták örömmel, akik számára egyaránt szempont a gyors elkészítés és az egészséges végeredmény.
Az eredetileg vegán Buddha-bowlhoz kapcsolódó történet szerint Buddha kizárólag tiszta és hasznos ételeket fogyasztott: tanítványai a legjobb falatokat ajánlották fel neki, s ezek az adományok egy tálban gyűlve egy egészséges, színes ételt adtak ki.
A poké bowl pedig Hawaii nemzeti eledele, s nevét arról a vágástechnikáról kapta, mellyel a halászok a frissen kifogott halat darabolták: az ős-poké ugyanis nyers, pácolt halnyesedékből készült, melyhez zöldségeket és gyümölcsöket adtak.
A bowlok valódi superfoodok – a különösen tápláló variációkat nemhiába emlegetik super bowlként –, s receptjük pofonegyszerű: az ízlés szerint kiválasztott hozzávalókat ízlésesen el kell rendezni a tálban, esetleg megkínálni egy kedvünkre való szósszal, ropogós magvakkal, megszórni üde fűszerekkel vagy hajtásokkal – és már kész is!