A helyszín – „Itt fogom úgy érezni, hogy az történik, amit megálmodtam”
Pohner Ádám, a METRO saját márka nagykövete a Bükk kapujában, Mályinkán nyitja meg saját vendéglátóhelyét. A METRO végigkíséri és bemutatja a bisztrónyitás folyamatát az épület felújításából fakadó „őskáosztól” egészen az első törzsvendégekig. Cikksorozatunk második részében a helyszínválasztásról beszélgetünk Ádámmal.
METRO: Hogyan esett a választásod éppen Mályinkára? Mitől különleges ez a település számodra, és mitől lesz különleges mások számára?
Pohner Ádám: Családi kötelékek fűznek a településhez: itt élt a nagymamám 88 évet, itt nőtt anyukám a testvéreivel, és ebből fakadóan gyermekként jómagam is sok időt töltöttem a faluban. Tegyük azért hozzá, hogy kamaszkoromban ez nem tartozott a kedvelt programjaim közé: Budapesten vagy a Balatonon akartam lenni, nyüzsgésre vágytam. Aztán pár éve ismét felfedeztük magunknak a helyet, a nyugalmat, a helyben termő alapanyagok gazdagságát. Igazából a covid alatt kezdtem el nézegetni a faluban a házakat, és keresgélni a környéken olyan helyet, amit esetleg át lehet alakítani. Sokat beszélgettünk a helybéliekkel, és olyanokkal, akik ismerik Mályinkát. Mind lelkesedett érte, hogy igen, Mályinka, csodaszép hely, fantasztikus adottságokkal – de sose mulasztották el hozzátenni, hogy „kár, hogy nincs ott semmi”. Úgy voltunk vele, hogy hát jó, ha eddig nem, akkor most legyen valami. Nézegettünk más falvakban is házakat, épületeket, és olyan is volt, amire már majdnem rábólintottunk. Aztán úgy esett, hogy idén januárban pár napot eltöltöttünk itt egy ismerős vendégházában pár jóbaráttal. Reggel kinéztem az ablakon, és arra gondoltam, hogy nem érdekel, ha ez a hely egy kicsit jobban kiesik, de itt lesz a legőszintébb az egész vállalkozás. Itt fogom úgy érezni, hogy az történik, amit megálmodtam.
METRO: Egy ilyen kis településen fontos, hogy mit gondolnak a változásokról a helyben lakók. A helyi közösség hogy fogadta a bisztrónyitás hírét? Milyen a kapcsolat a helyiekkel?
Pohner Ádám: Azt hiszem, február magasságában írtunk először a szándékainkról a falu Facebook-csoportjában. A falu lakói közül sokan ismerték nagymamámat, anyukámat, és általuk persze engem, közülük többen követték is a versenyeimet, és szurkoltak nekem. Nem ismeretlenül toppantunk tehát be ide, de persze ettől még fel kellett venni a kapcsolatot az itt lakókkal. Mindentől függetlenül pozitívan fogadták a hírt, örültek neki, hogy új vendéglátóhellyel gazdagodik Mályinka. Van egyébként már kocsmája a falunak – nem is lenne falu anélkül -, tehát nem maradna vendéglátóhely nélkül a település, de az Iszkor egy kicsit más lesz. Még nem vagyok 100%-ig biztos, hogy mindenki érti, hogy pontosan mit csinálunk, de alapvetően kedvesek és befogadók az emberek. Nincs olyan nap, hogy valaki ne kérdezné meg, hogy állunk, hogy vagyunk, vagy csak be ne köszönne nekünk.
METRO: Beszéljünk az épületről, amiben a bisztró otthonra lelt!
Pohner Ádám: Amikor átvettük, egy cirka 400 nm-es telken állt ez a 66 nm-es épület. Korábban kocsmaként funkcionált, a szokásos kocsmai kellékekkel: biliárdasztallal, csocsóval, cigarettafüst-elszívóval (ez sajnos még mindig bent van és nagyon csúnya – de el fogjuk távolítani). Egy italraktár, illetve egy kis sufni tartozott még hozzá, valamint egy elég nagy terasz. Mi ehhez hozzávettünk 130 négyzetméternyi helyet a szomszéd telekből, és elbontottuk a kerítést, így hozzáférésünk lett a patakhoz, ami egy óriási hangulati elem a terasz életében. Sok mindent ki kellett szednünk az épületből, hogy teret nyerjünk. Szerkezetileg alapvetően jó állapotban van a ház, bár egy picit a tetőn szükséges lesz dolgozni, de ez még ráér. Akár hagyhattuk is volna ugyanúgy, de akkor nem rólunk szólt volna, így ragaszkodtunk hozzá, hogy az ízlésvilágunkra formáljuk.
METRO: Akkor ejtsünk pár szót erről az ízlésvilágról. Milyen belsőépítészeti, dizájn koncepció alapján készül a helyszín?
Pohner Ádám: Egy profi belsőépítésszel dolgozunk együtt, Bertóty Eszternek hívják. A tervei alapján három lehetséges irány körvonalazódott: egy skandináv dizájn fehér fallal és világos fa elemekkel. A második terv többféle szín harmóniájára épített. A harmadik pedig egy kontrasztos látványt adó koncepció – mi az utóbbi mellett döntöttünk. Sötét falak, sok természetes hatású fa kiegészítő, erős világítás és mezei virágos dekoráció határozzák meg a vizuális élményt. A teraszra is van ötletünk, de azzal majd tavasszal foglalkozunk, előbb a belső teret szeretnénk befejezni.
METRO: Csak bisztróként, egyetlen fizikai helyen működik az Iszkor, vagy tervezel kitelepülést, kiszállítást is?
Pohner Ádám: A kiszállítás fizikai képtelenség, ehhez tényleg nagyon kicsik vagyunk. Viszont pont a méretünk miatt, ha szembejön egy rendezvény, és gazdaságilag indokolható a részvétel, miért is ne mondanánk igent – végülis mindegy, hogy itt vagy ott vagyunk. Sőt, ha tudunk szerezni egy-egy embert, aki beugrik helyettünk, akkor akár rendezvény mellett is nyitva tudunk tartani. Itt azért még rengeteg bővítési lehetőség van: ha a főút mentén szétnézel, láthatod, hogy sok az üres telek. Felhozták ide az utat, ami kettévágta a telkeket, és a tulajdonosok nem használták ki a túloldalra került ingatlanjaikat, ezeket inkább eladják. Egészen brutális bővülési lehetőséget kínál csak a felettünk lévő, egészen a hegycsúcsig elterülő bozótos, erdős terület, ahová vendégház és kávézó is épülhet. Ha elengedjük a fantáziánkat, egész kis birodalmat építhetünk ki itt.
Az Iszkor – Mályinka 2022. október 20. óta már várja vendégeit!
***
Pohner Ádám 2014-ben már részt vett commis-ként a Bocuse d'Or versenyen, majd 2016-ban alig 22 évesen a 2. helyen végzett a magyarországi Bocuse d'Or döntőben, egy hajszállal lemaradva az akkori (már két évtizede a pályán lévő) győztes, Széll Tamás mögött. 2018-ban viszont már megnyerte a hazai válogatót, csapatával továbbjutott az európai fordulóban, és 2019-ben ő képviselte hazánkat a Bocuse d'Or Lyonban megrendezett világversenyén. Rátermettségét bizonyította már az Olimpiában, a budai várnegyedben található Alabárdosban, a balatonszemesi Kistücsökben, majd a tatai Platán Bisztróban is, mielőtt eldöntötte, hogy párjával, Lucával közösen megnyitja saját kis bisztróját, az ISZKOR - Mályinkát nagymamája szülőfalujában, a Bükki Nemzeti Park szomszédságában. Ádám rendszeres együttműködője a METRO Gasztroakadémia programjainak, a METRO saját márka nagykövete.