Készülj a nyárra! - Hogyan alakítsd át étlapodat a nyári szezonra?

Olvasási idő : 0 Perc
Készülj a nyárra!

Újra itt a nyár és meleg az idő… ideje tehát eszerint áthangolni az étlapot! Ügyes kommunikációval megtámogatva már kisebb változtatások is kézzelfogható előnyökkel kecsegtetnek.

Az újdonságok új vendégeket vonzanak be és rendszeresen visszacsalogatják a régieket, a szezonális és helyi alapanyagokkal a beszerzési költségek csökkenthetőek, a szakács kiélheti kreativitását, mindez pedig folyamatosan apropót biztosít a közösségi médiás megjelenésekhez.

Hogyan állj neki?

Csak azért, mert valami épp divatos, nem célszerű olyan területre kalandozni, ami teljesen idegen az étterem koncepciójától. Vannak azonban trendek, amelyeket bátran hozzáigazíthatsz a vendéglátóhelyed profiljához anélkül, hogy elveszítenéd a hitelességedet.

#1 Egészségesen

Nyáron a szokásosnál is több vendég keresi az étlapon a könnyebb fogásokat. Kínálj nekik izgalmas salátákat - gabonákkal, hüvelyesekkel, különböző diófélékkel, magokkal és aszalványokkal tartalmas főétellé varázsolva. Füstölt kacsamell, grillezett rák vagy marinált vörös tonhal lehet feláras prémium opció.

Nagyon mennek a food bowl-ok, a kiegyensúlyozott étkezés mintapéldái. Buddha tálnak is hívják és rendkívül sokféleképpen variálható bármely összetevője: a gabonaféle (rizs, quinoa…), a fehérjeforrás (csicseriborsó, tofu, tojás, nyers lazac, sült csirke…), a különböző zöldségek, gyümölcsök, a magok és csírák, a dresszing. Napi ajánlatként alkalmas a készleten lévő, túlrendelt alapanyagok valorizálására is.

#2 Tudatosan

Ma már egyetlen étterem sem engedheti meg magának, hogy ne foglalkozzon azokkal, akik bármilyen okból a húsmentes fogásokat preferálják. Főleg azért, mert ebben a vendégkörben statisztikailag felülreprezentáltak azok, akik az étterembe járáshoz szükséges forrásokkal rendelkeznek. Bónusz, hogy a hús kihagyásával jelentősen csökkentheted a termék bekerülési költségét.

Érdemes tehát a kedvükben járni és a rántott sajtnál kreatívabb ötletekkel előállni. A tésztaételek, rizottók, pizzák húsmentes változatai könnyen kivitelezhetőek, akár opcionális húsos vagy halas feltéttel, hogy mindenki boldog legyen.

Ne félj a zöldséget főszereplővé tenni: egy vega töltött cukkini vagy egy izgalmasan fűszerezett, steak módjára elkészített karfiol után nem marad éhes a vendég. Ki tudja, talán még a húsimádók is elcsábulnak.

#3 Lazán

A nyár a társasági összejövetelek időszaka is, ami nem feltétlenül a konvencionális 3-fogásos étkezést jelenti.

Népszerűek a többszemélyes tapas típusú ételek, a mártogatósok, sült zöldségek és chipszek, a sonka- és sajttálak -  gyakorlatilag bármi, amit jólesően lehet az ital mellé csipegetni. Kreálj eseményeket, ezekre az alkalmakra és meccsnapokra készülj külön akciós ajánlattal.

#4 Tüzesen

A grillen, vaslapon készülő ételek egész évben kedveltek, de ez nyáron fokozottan igaz. A barbecue-ról felszálló illatoknak nehéz ellenállni, így ha van mód kültéri (látvány)konyha kialakítására, használd ki ezt a lehetőséget. A bogrács is jó hívószó és sokféle - nem csak magyaros - étel elkészítésére alkalmas.

A burger kínálatot néhány szezonális hozzávalóval színesítheted. Új trend a kívül kérges, belül szaftos smash burger, ehhez a húsgolyót a forró sütőlapon lapítják szét.

Ebben a műfajban is hódítanak a vega változatok, de hiba azt gondolni, hogy aki ilyet választ, száraz és fojtós műhúsra vágyik. Egy nagy fej gomba vagy vastag karikára vágott padlizsán a planchán megsütve gond nélkül át tudja venni a hús szerepét. 

A házi zöldségpogácsa jó és gazdaságos megoldás, feltéve hogy zöldség nem csak mutatóban van benne. Ha pedig a sajtnál maradnál, válassz minőségi, a hőkezelést jól tűrő fajtát.

#5 Folyékonyan

Viszonylag kevés energia befektetésével felturbózhatod az itallapot és kiaknázhatod a benne rejlő potenciált, ha figyelsz a trendekre és a fogyasztói igényekre.

A melegben egy sűrű smoothie vagy egy komplexebb kávékülönlegesség szinte felér egy étkezéssel. Ha kellően fotogén és ínycsiklandó, szinte biztos, hogy Insta-sztorikban látod viszont és naponta többször elhangzik majd: “Ugyanazt kérem, amit a szomszéd asztalnál rendeltek.” A jó minőségű kávé alap, ahogyan a gyümölcsös italoknál is fontos, hogy legalább díszítésként megjelenjen a friss alapanyag.
Limonádéból legyen cukormentes, kávéból laktózmentes, koktélból alkoholmentes verzió - az (ésszerű keretek között maradó) egyedi kérésekre ne problémaként tekints, hanem lehetőségként a máshol elhanyagolt vendégek szimpátiájának elnyerésére.

#6 Jegesen

A hőség sokakat motivál arra, hogy nyáron a hűsítő ételek közül válogassanak. Jól esnek ilyenkor a savanykás gyümölcslevesek, a gazpacho vagy az utóbbi évek slágere, a kovászosuborka-leves.
Édes vonalon fagylaltokkal, jégkrémtortával, granitákkal és frappékkal erősítheted a desszert és italkínálatot.

#7 Felelősen

Rengeteg, megmenthető élelmiszer végzi a kukában, ami nettó veszteség a vállalkozásod számára. Ez ellen úgy tehetsz a leghatékonyabban, ha már az étlap tervezésekor figyelembe veszed a lehetséges buktatókat, a konyhai személyzetet pedig edukálod a felelős magatartásra.

A legtöbb alapanyag kidobásra ítélt részei is felhasználhatóak, alaplében, pesztóként, megszárítva és még sorolhatnánk, az internet tele van jobbnál jobb ötletekkel.

A receptek írásánál eleve számolj a variációs lehetőségekkel, az aktuálisan rendelkezésre álló piaci kínálat szerint. Ügyelj a helyes tárolásra és ha valami nem fogy a tervezett ütemben, építsd be másképp elkészítve a napi ajánlatba vagy hasznosítsd salátákban, mártogatósokban.

Zárás előtt árengedménnyel meghirdetheted a megmaradt készételeket, még mindig jobban jársz, mintha ki kéne dobni.

Beszerzéskor kerüld a túlcsomagolt árut, a hulladékot gyűjtsd szelektíven. Elviteles eladáskor használj környezetbarát csomagolást, ebből is csak annyit, amennyit muszáj, de a legjobb a betétdíjas rendszer, amely még vendégeid fidelizálásában is segít.

Az erőfeszítésekről büszkén beszámolhatsz követőidnek!

#8 Otthonosan

A pozitív vendégélményhez a kellemes, trendi környezet is hozzátartozik. Fontosak a kényelmes és változatos ülőalkalmatosságok, a terasz legyen legalább részben fedett, a világítás illeszkedjen a hely hangulatához. 

Ha a körülmények lehetővé teszik, napozóágyakkal, babzsákokkal vagy néhány kockás pléddel laza környezetet teremthetsz, ehhez passzolnak a piknikszerűen összeállított csomagok, a többszemélyes tálak, a street food jellegű ételek.

Terasz híján más előnyökre kell a hangsúlyt helyezned: legyen vonzó az utcafront és kívülről is jól látható az étlap, hangulatos és klimatizált a belső tér. 
Bővítsd az elviteles kínálatot, amelyet a vendégek egy közeli parkban, a strandon vagy a saját kertjükben tudnak elfogyasztani.

#9 Láthatóan

Mit sem ér a nagy lelkesedéssel felfrissített szezonális étlap, ha senki nem tud róla.

Még mindig az egyik leghatékonyabb eszköz a bejárat elé kihelyezett tábla, főleg, ha gyakran, akár naponta változik a menü.

Az újdonságokat kommunikáld rendszeresen a social médiában is, ossz meg gusztusos képeket és mini videókat, amelyek kedvet csinálnak az oldalad követőinek, hogy nálad fogyasszanak. Akciókkal, nyereményjátékokkal bátorítsd a vendégeidet, hogy kommenteljék a posztjaidat, töltsenek fel képeket a saját közösségi oldalaikra.

Ha mindezzel megvagy, nincs is más hátra, mint viszonozni vendégeid elégedett mosolyát!