Különleges borok hagyományos eljárással: bemutatkoznak a METRO Év Borai

Olvasási idő : 6 Perc
Különleges borok hagyományos eljárással: bemutatkoznak a METRO Év Borai

Az idei METRO Év Bora választékunkban a hagyomány és a fenntarthatóság találkozik. A METRO Év Bora címet minden évben egy kiváló fehér-, rozé- és vörösborból álló borválogatás kapja amelyeket idén az olasz Veneto régió és a Villányi borvidék legjobb szőlőiből választottunk.

A borszakértőink által gondosan válogatott exkluzív borok csak a METRO-áruházakban érhetőek el. Ezeket a borokat kifejezetten ajánljuk azoknak a vendéglátósoknak, akik kiváló ár-érték arányú borokkal bővítenék borlapjaikat.

METRO Év Magyar Bora 2024: Nexus, Lelovits Tamás Pincészete
A kapcsolódás jelenik meg a METRO Év Magyar Bora nevében: a Nexus szó utal a két cég együttműködésére, a szőlőfajták kapcsolatára a házasításokban, a bor által teremtett hídra ember és ember között, és nem utolsó sorban a bor és étel alkotta harmóniára. A termelő Lelovits Tamás Pincészete egy hagyományosan működő családi pincészet, mely Villány legjobb dűlőin 21 hektáron gondos odafigyeléssel termel kiváló borokat. 

Izgalmas házasítások
A borválogatás tagjai idén is cuvéek: a házasításokban szereplő szőlőfajták legjobb oldalát domborítják ki. A Lelovits Nexus fehér cuvée chardonnay, ottonel muskotály és sauvignon blanc szőlők előnyeit egyesíti. A friss, gyümölcsös bort zamatos, gazdag ízek, citrusos-zöldalmás illatjegyek jellemzik. A Lelovits Nexus rosé cuvée a pincészet különleges tételeként kékfrankos és syrah házasítása, egyedülálló íz és illatvilággal. A kékfrankos karakterességét és a syrah izgalmas fűszerességét lelhetjük fel benne, illatában parfümös, rózsaszín virágok fedezhetők fel. A Lelovits Nexus vörös cuvée a kékfrankos, cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc szőlőfajták házasítása. Könnyed, feketeribizlis-szedres ízvilágú bor, cseppnyi dohány érzettel.  

A címke titka
Érdekesség, hogy a Nexus borok címkéin a gasztronómiai kapcsolódást hangsúlyozandó evőeszközök alkotják az X egyik szárát. Ezek ugyanakkor egyfajta grafikus ajánlásként is jelen vannak: a fehér bor tökéletes kísérője egy szárnyas- vagy halételnek, salátának, így villa szerepel a címkén, míg a rosé egy hideg, pirosgyümölcs levessel alkotja talán a legjobb párt, ezért ezen kanalat találunk. A vörös (villányi bor révén) vörös húsos ételekkel harmonizál, klasszikus ételpárja a steak, így egy kés alkotja a fő grafikai elemet. 

METRO Év Nemzetközi Bora 2024: Volere, CADIS 1898 Pincészet
A CADIS 1898 Pincészet az olasz és nemzetközi boros szcéna egyik elismert bortermelője és a térség vezető borászata. Több mint 120 év tapasztalat és történelem alapozza meg a pincészet szakértelmét és a magas minőségű borkészítést. Területeik Verona keleti részén, Veneto régióban helyezkednek el olyan híres borvidékeken, mint a Soave, Valpolicella és Durello. Világhírű boraik a hagyományos és modern borkészítés harmonikus elegyét tükrözik. A VOLERE borok őshonos szőlőfajtákból fenntartható módon készültek a legnagyobb odafigyelés mellett.

Különleges érleléssel készült olasz borok
A Volere Garganega Veneto fehérbor 100% garganega szőlőből készült, szalmasárga színű bor. Különlegessége, hogy a legalább 10 napig tartó szárítási technikának köszönhetően egyedülálló aroma- és ízgazdagsággal rendelkezik. Illatában a trópusi gyümölcsök és az érett őszibarack jegyeit ötvözi, mely frissen szedett rózsa aromájával egészül ki. A Volere Merlot Corvina Veneto rosébor 51% merlot és 49% corvina szőlők házasításának eredménye. A Volere Corvina Veneto 100% corvina szőlőből készült, rubinvörös színének és lágy ízvilágának titka a fehérbor készítésénél is alkalmazott, legalább 10 napig tartó szárítási technika. A vörösbor ízében érett cseresznye és sötét bogyós gyümölcsök jegyek mutatkoznak, melyeket lágy fűszeres, édesgyökér ízjegyek kísérnek. 

Olasz fogások kísérője
Ezt az olasz borválogatást kifejezetten az olasz konyha hagyományos fogásai mellé ajánljuk: a fehéret hal előételekhez, tésztákhoz, csirkehúsokhoz és mozzarellasajtokhoz, a rozét pizzákhoz és csípős fűszeres ételekhez, a vöröset pedig lasagnához, hideg felvágottakhoz, pácolt húsokhoz és érett sajtokhoz.