Étkezési trendek

Olvasási idő : 7 Perc
Étkezési trendek

2024 gasztronómiai trendjei: fenntartható és egészséges alapanyagok

Az új gasztronómiai trendek folyamatosan befolyásolják, hogy milyen ételek kerülnek az éttermek étlapjaira. A fenntarthatóság és egészséges alapanyagok használata 2024-ben is kulcsfontosságú szerepet kapnak a vendéglátóiparban. De mely alapanyagok a legnépszerűbbek idén?

2024-ben továbbra is nagy népszerűségnek örvend az egészséges táplálkozás. A tavalyi évhez hasonlóan idén is nagy hangsúlyt kapnak a növényi alapú és fenntartható forrásból származó élelmiszerek. A kakaó gyümölcshús, a gombakávé és a fügefalevél felhasználása egyre divatosabb a gasztronómiában. Ugyanakkor a régóta ismert alapanyagok, mint a hajdina és a tamarind sokoldalúságuk miatt újra előtérbe kerülnek a konyhában.

A sokoldalú hajdina
A hajdinát egykor a „szegények ételeként” tartották számon, de ma már újra divatba jött az amaránttal és a quinoával együtt. Bár botanikailag a hajdina – akárcsak a rebarbara és a sóska – a keserűfűfélék családjába tartozik, felhasználása mégis hasonlít a gabonafélékhez.

A hajdina hasonló módon készíthető el, mint a rizs, ezért akár rizottó, de akár pogácsa is készíthető belőle. Emellett felaprítva és éjszakára tejben vagy vízben áztatva zabkása alapanyagnak is kiváló. Hajdinalisztből tészták, kenyerek és egyéb péksütemények is készíthetők. A hajdina gazdag fehérjékben és zsírokban, gluténmentes, és tökéletes foszfor-, magnézium-, kalcium-, valamint B-vitamin forrás.

A kakaóbab gyümölcshúsa
A kakaó gyümölcshús a kakaógyümölcs belső, magokat körülvevő húsos része. Az íze édeskés és enyhén savanyú, mely hasonlít a trópusi gyümölcsök ízvilágára. Bár a kakaóbab továbbra is a csokoládégyártás fő alapanyaga, gyümölcshúsa már nem tekinthető hulladéknak, egyre gyakrabban használják értékes alapanyagkét, például lekvárokhoz, gyümölcslevekhez vagy pékáruk összetevőjeként.

Ilyen módon a gyümölcshús feldolgozása segít csökkenteni az élelmiszer-pazarlást, és új lehetőségeket is teremt a gasztronómiában.

A fügefalevél, mint alapanyag
Bár a füge gyümölcse régóta kedvelt alapanyag, mostanra a fügefalevelek is egyre fontosabb szerepet kapnak a konyhában. Nyers állapotában nem igazán ízletes, de megfelelően elkészítve édes, krémes és gyógynövényhez hasonló ízt tartalmaz. Olajokba, tejtermékekbe keverve, vagy sziruppá főzve különböző ételek, italok izgalmas kiegészítője lehet. A fagylalttól az egzotikus curry-ig, a fügefalevél meglepően új ízdimenziókat képes kölcsönözni az ételeknek.

Gombakávé
A gombakávé, amely a TikTok és az Instagram révén vált népszerűvé, különféle gyógygombákat tartalmaz, mint a reishi, chaga és oroszlánsörény.  Az újfajta kávé egyedi ízvilága mellett egészségre való hatása miatt is egyre népszerűbb.

A kínai gyógyászatban régóta alkalmazott gyógygombák köztudottan enyhítik a koffein mellékhatásait, valamint revitalizáló és erősítő hatással bírnak. Több kutatás is alátámasztja, hogy a gombakávé fokozza az agyműködést és az energiaszintet, és erősíti a szervezet védekező mechanizmusát.

Vegán hal
A növényi alapú étkezés továbbra is az egyik legfontosabb élelmiszertrend 2024-ben. A vegán hús mellett a vegán haltermékek kínálata is folyamatosan bővül. A növényi alapú alternatívák, mint például a sárgarépa a lazac helyett, vagy a sötét trombitagomba a fésűkagyló helyett, tökéletesen pótolhatják az ízeket és az állagokat. Ezek az innovációk nem csak nagyobb választékot kínálnak a növényi alapú étrendekhez, hanem segítenek megvédeni az óceánokat a túlhalászattól.

Tamarind
A tamarind eredetileg a latin-amerikai, karibi és mexikói konyhában volt elterjedt, de mostanra már világszerte népszerűvé vált. Magas pektintartalma miatt a szárított hüvelyek zselésítő hatásúak, így ideálisak zselék készítéséhez. Az ázsiai konyhában a tamarind magjait főzik vagy pörkölik, hogy kivonatot nyerjenek belőle, amely sok ételnek kölcsönöz jellegzetes sötét színt és pikáns, fanyar, savanykás ízt. A tamarind édes-savanyú íze mellett pozitív hatással van egészségünkre is, mivel vasat, magnéziumot, C-vitamint és foszfort tartalmaz.