HACCP Kisokos
HACCP
Tudta-e, hogy...
... a HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) jelentése Veszélyelemzés és Kritikus Szabályozási Pontok?
... a HACCP rendszer megfelelő működtetésével megelőzheti és/vagy kiküszöbölheti az élelmiszerbiztonsági veszélyeket?
... a HACCP rendszert egy amerikai élelmiszer feldolgozó cég dolgozta ki a NASA felkérésére, mégpedig abból a célból, hogy ezzel megpróbáljanak 100%-os biztonságú élelmiszereket előállítani?
... a HACCP-t 1971-ben publikálták először egy amerikai élelmiszer feldolgozó cég és a NASA koprodukciójaként az USA-ban?
... egy üveges dzsem esetében a dzsembe került üvegdarabka fontos élelmiszeripari kockázatnak minősül?
... 7 alapelv szolgál a HACCP tartópillérjeiként? Lássuk csak, melyek ezek:
1. Veszélyek azonosítása, amelyeket meg kell előzni, ki kell küszöbölni vagy megfelelő szintre kell csökkenteni.
2. Kritikus szabályozási pontok meghatározása, ahol a veszély megelőzhető, kiküszöbölhető vagy megfelelő szintre csökkenthető.
3. Kritikus határértékek meghatározása, annak érdekében, hogy könnyen megkülönböztethető legyen a megfelelő az elfogadhatatlantól.
4. Hatékony felügyeleti eljárások meghatározása és alkalmazása a szabályozási pontokra.
5. Helyesbítő intézkedések meghatározása arra az esetre, ha a kritikus ellenőrzési ponton az elfogadható értéktől eltérő eredményt kapunk.
6. Olyan független eljárások megalkotása, amelyekkel a mérések hatékonysága rendszeresen felülvizsgálható és verifikálható.
7. Az adott élelmiszervállalkozás méretének és természetének megfelelő dokumentációs és feljegyzési rendszer kialakítása a megfelelő működés érdekében.
... egy egyszerű csirkesaláta elkészítése során is könnyedén felmerülhetnek élelmiszeripari veszélyek? Ilyenek pl.:
- nem friss alapanyag használata (különös odafigyelést igényel a nyers csirkehús)
- szennyezett konyhai eszközök használata
- túl hosszú tárolási idő
- hűtőlánc megszakadása, stb.
... egy élelmiszeripari kockázat akkor szignifikáns, ha:
- magas a kockázata, hogy az adott élelmiszert elfogyasztják
- egészségügyi problémát okozhat,
- az emberi egészségre nézve komoly következményei lehetnek?
... a HACCP-nek vannak előfeltételei? Mégpedig a következők:
- ok/okozat összefüggés
- módszerek és folyamatok alkalmazása
- élelmiszer összetevők
- humán egészségügy
... melyek a legjellemzőbb szabályozási pontok az élelmiszeriparban?
- fémdetektor alkalmazása
- hőkezelés
- pH szabályozás
... egy „Döntési Fa” elnevezésű módszerrel állapítják meg egy élelmiszervállalkozás vezetői, hogy az adott műveleti lépés kritikus szabályozási pont-e?