Szaftos, ragacsos téli sütemény karamellás mázzal és pikáns vaníliás krémmel Dalnoki Bencétől
Hozzávalók
MennyiségHozzávalók
SÜTEMÉNY:
150g
vaj (szoba-hőmérsékletű)200g
barna cukor2db
tojás1teáskanál
vaníliakivonat250g
finomliszt1teáskanál
sütőpor0,5teáskanál
szódabikarbóna1teáskanál
őrölt fahéj0,5teáskanál
őrölt szerecsendió2-3db
közepes alma (meghámozva, kockára vágva)50g
dió50g
vörösáfonya50g
mandula50g
fenyőmagcsipet só
KARAMELLÁS MÁZ:
100g
barna cukor50g
vaj4evőkanál
tejszíncsipet só
PIKÁNS VANÍLIÁS KRÉM:
200g
tejszín200g
tejföl1db
vaníliarúdElkészítési lépések
Előkészítés
Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra, és vajazz ki egy közepes méretű tepsit, vagy béleld ki sütőpapírral.
Tészta elkészítése
Egy nagy keverőtálban keverd krémesre a vajat a barna cukorral, amíg könnyű és habos lesz. Add hozzá a tojásokat egyenként, majd keverd bele a vaníliakivonatot.
Száraz hozzávalók hozzáadása
Egy másik tálban keverd össze a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a fahéjat, a szerecsendiót és a sót. Fokozatosan add hozzá a száraz hozzávalókat a vajas keverékhez, és keverd simára.
Gyümölcsök és magvak hozzáadása
Óvatosan forgasd bele a kockára vágott almát, diót, aszalt vörösáfonyát, mandulát és fenyőmagot. Keverd jól össze, hogy a hozzávalók egyenletesen eloszoljanak a tésztában.
Sütés
Öntsd a tésztát az előkészített tepsibe, és süsd 30-35 percig, vagy amíg aranybarnára sül, és a közepébe szúrt tű tisztán jön ki. Hűtsd a süteményt a tepsiben, amíg elkészíted a karamellás mázat.
Karamellás máz elkészítése
Egy kis lábosban olvaszd meg a vajat és a barna cukrot alacsony lángon, folyamatosan kevergetve, amíg a cukor karamellizálódik. Add hozzá a tejszínt és egy csipet sót, majd keverd simára.
Lágy, pikáns vaníliás krém elkészítése
Egy tálban verd fel a tejszínt és a tejfölt. A vaníliarudat hosszában vágd fel, kapard ki a magjait, és add a krémhez. Keverd össze alaposan, majd hagyd hűtőben pihenni.
Tálalás
Tálald a süteményt a karamellás mázzal, és kínáld mellé a vaníliás krémet.