Marinált cékla bodzavirággal, tormás írómártás Dalnoki Bencétől

Marinált cékla bodzavirággal, tormás írómártás
Elkészítési idő160 perc
NehézségKözepes
Adag4

Hozzávalók

MennyiségHozzávalók
2db
nagy piros cékla
MÁRTÁS:
200ml
író
200ml
tejszín
50g
torma
20g
gyömbér
1db
citromnád
1db
citrom
bodzaecet
MARINÁD:
500ml
céklalé
200ml
málnaecet
200ml
bodzaecet

Elkészítési lépések

Első lépés
A céklákat 160 fokos sütőben, fóliába csomagolva sóval és cukorral addig sütjük, ameddig el nem éri a 95 fokos maghőmérsékletet.
Második lépés
Amint kihűlt, megpucoljuk. Egyik felét ujjnyi szeletekre, a másikat 1-2 mm vastag szeletekre vágjuk. A vastagabb szeletekből „koszorú” formát szúrunk, a vékonyabból kis korongokat. Ebben a formában áztatjuk a marinádban, amiben legalább 1 napig marináljuk.
Harmadik lépés
A cékla leeső részeit 90 fokos sütőben megszárítjuk, majd visszavákuumozzuk a marinádba, így egy jó értelemben „rágós-roppanós” céklát kapunk. Ezt apróra vágva a koszorú közepére halmozzuk, a korongokat pedig a peremére sorakoztatjuk, virágokkal díszítjük.
Negyedik lépés
A mártáshoz mindent összeturmixolunk, sósságát és savasságát beállítjuk, majd egy éjszakát hagyjuk infúzionálódni. Másnap finom szűrőn átszűrjük. A mártást szezámolajcseppekkel díszítjük.