Borjúnyak karfiollal és céklával
Hozzávalók
MennyiségHozzávalók
800g
borjúnyak2ág
rozmaring levelei5-6szál
petrezselyem0,5dl
fehérbor2dl
alapléfehérbors
liszt
olaj
1db
kis méretű karfiol150g
vajcitrom
500g
cékla1kávéskanál
mustármag1kávéskanál
almaecet1kávéskanál
dióolaj1kávéskanál
cukorsó
Elkészítési lépések
Első lépés
Vágjuk a húst 4 egyforma szeletre. A szeleteket sózzuk, borsozzuk, mártsuk lisztbe majd forróra hevített serpenyőben, kevés olajon mindkét oldalukon pirítsuk meg. A pirítást követően csökkentsük a hőmérsékletet, illetve öntsük fel a húst a fehérborral és az alaplével. Pároljuk lassú tűzön körülbelül 10 percig.
Második lépés
Végül vegyük ki a húst és a pihentetés ideje alatt a párolásból megmaradt levet forraljuk vissza sűrűre, szórjuk meg a finomra vágott rozmaringgal és a petrezselyemmel, majd forgassuk át benne a szeleteket.
Harmadik lépés
A karfiol közepéből – a szárával együtt – vágjunk két szeletet, ezeket felezzünk tovább. Az így kapott 4 szeletet és az egyforma darabokra aprított maradék karfiolt tegyük forrásban lévő sós vízbe és főzzük 1,5 percig.
Negyedik lépés
Szűrés után a darabolt karfiolból vajjal kikeverve készítsünk pürét, míg a szeleteket kevés vajon, forró serpenyőben mindkét oldalukon pirítsuk meg. A mustármagot főzzük meg majd az almaecettel, a dióolajjal, a cukorral és a sóval készítsünk öntetet, melyben átforgatjuk az előzőleg megsütött és meghámozott cékla cikkeket.