Bárány hús
A METRO központi beszerzése különös hangsúlyt fektet a gasztronómiai igények széles szortimenttel való kielégítéséhez. Remek példa erre a juhhús választékunk, ahol a legjobb minőségű magyar termékek mellett, fagyasztott új-zélandi bárányrészeket is árulunk szeletben és testájakra bontott darabokban is.
A magyarok lakta területeken ismert, bár jelentősebb, tájilag jellemző étkezési szokásai összefüggöttek a paraszti juhtartás mértékével. A parasztháztartások kedvelt húsételei közt megtalálhatjuk az Alföldön, Erdélyben, az Északi - Középhegység és a Kelet -Dunántúl néhány körzetében is.
Az uradalmi juhtartás önmagában nem befolyásolta a paraszti rétegek juhhús fogyasztásának mértékét.
Felhasználás
A pörköltbe, paprikásba náluk minden részt beletesznek, a csontot is beleértve, szabályos rendben elhelyezve, ebben főzik a juhászhurkát is. Ritkábban pedig nyárson sütve, vagy a szárított húsként kerül felhasználásra.
Egy kis történelem
A kereszténység születésénél már jelen voltak a juhok, mint a kopár területek egyik fő hús és fehérje forrása. A Biblia szerint a kis Jézust jászolba fektették, amit szalmával béleltek ki. Ehhez kötődő magyar népszokás a Betlehemezés, ami egy több szereplőt felvonultató dramatikus, néhol cinikus kedvelt népijáték, állarcba, jelmezekbe öltözve, nagy zajt csinálva űzik el a rossz szellemeket, gondot, bajt a házról.