A szaftos, zamatos steak nyomában

Olvasási idő : 6 Perc
A szaftos, zamatos steak nyomában

 

A nyár beköszöntének csalhatatlan hírnöke a szabad ég alatt sütött falatok ínycsiklandó illata: akár nyárson, akár grillrácson, tárcsán, bográcsban, kemencében, BBQ-készülékben pirulnak-puhulnak az ételek, a jó étvágy garantált. A grillételek királya kétségtelenül a marhasteak - eláruljuk, mi a tökéletes steak titka!

A jó alapanyag: 
Jó steaket érlelt húsmarhából lehet készíteni, Magyarországon viszont kicsi a húsmarha-állomány, ezért fontos a beszerzési forrás ismerete. A METRO-ban ír, argentin és brazil érlelt marhahúsokat kínálunk, a hazai termékek közül pedig különleges érlelt angus marha szerepel a kínálatban. A legjobb steak a bélszínből, más néven vesepecsenyéből készül: ez a hosszúkás izom a gerinc mellett helyezkedik el, és a legkevesebb mozgást végzi az állat izmai közül, ezért sokkal puhább szerkezetű és porhanyósabb, mint más részek. Szintén kiváló steak-alapanyag a hátszín, más néven rostélyos vagy ribeye, s egyszersmind ez a leggyakoribb választás is. Steakhez emellett használhatunk fartőt vagy hátszínt is.

A jó előkészítés: 
Az ideális steak vastagság 2-3 cm. Klopfolni tilos! A csomagolásából való kibontás után a húst semmiképpen se áztassuk, legfeljebb folyó vízben mossuk át, majd papírtörlővel itassuk le a vizet róla. Utána pihentessük addig, amíg átveszi a helyiség hőmérsékletét. A fűszerezést a sütés előtti pillanatokban végezzük, sóval pedig vigyázzunk, mert elvonja a nedvességet a steakünkből. Sütés után, felvágás előtt is pár percig pihentessük a steaket, így megőrzi zamatosságát.

A megfelelő sütési mód kiválasztása: 
Hogy ki mennyire átsütve szereti a steaket, az ízlés dolga, ám érdemes tisztában lenni az alapfogalmakkal. Rare: angolosan sült (52 °C) kívül szürkésbarna, belül piros. Medium-rare: félig angolos (55 °C ) kívül szürkésbarna, belül vörös. Medium (point): félig átsült (60 °C) belseje piros-rózsaszín. A legtöbb húsimádó így szereti. Medium-well done: (65 °C) a belseje rózsaszín. Well done (bien cuit): (71 °C) átsült, az igazi steakrajongók szerint száraz.  (A zárójelben szereplő értékek a hús maghőmérsékletét jelzik.)

A megfelelő grilleszközök:
A steak szabadtéri sütéséhez a METRO nemcsak kiváló minőségű alapanyagokat, hanem profi grilleszközöket is kínál! Az ismert technológiák közül a gáz- és a faszenes tüzelésű grill a leginkább széles körben elterjedt. A faszenes grillezés egy ősi technika, ami az új technológiákkal együtt fejlődve egyre profibbá vált, és szervesen beépült a gasztronómiába: az ételeknek különleges zamatot ad a faszén használata. A faszenes grillezéshez  egy igazi nagyágyút ajánlunk:  a sokak által „Sárkánytojásnak” is becézett TARRINGTON HOUSE NAGGADO KERÁMIA GRILL-t, melynek idén már elérhető a nagytestvére, a hatékonyabb és kényelmesebb TARRINGTON HOUSE NAGGADO XL KERÁMIA BBQ! Az 57 cm átmérőjű sütőfelülettel rendelkező Naggado XL kerámia BBQ-t az egyenletes hőtartást biztosító anyaghasználat, a beépített hőmérő, a megnövelt munkafelület, valamint a mobilis, stabilan rögzíthető acélváz teszi páratlanul hatékonnyá. A kerámia testnek és a beépített hőmérőnek köszönhetően a berendezés kétféle sütési technológiára, grillezésre és BBQ-ra is alkalmas.

Nem mindegy az „üzemanyag” sem:
Tudtad, hogy cseppet sem mindegy, milyen parázs adja le a hőt a grill berendezés égésterében? A METRO Professional prémium faszenet jó szívvel ajánljuk a faszénen pirításhoz: ez a kiváló minőségű faszén praktikus 15 kg-os kiszerelésben kapható és fenntartható erdőgazdálkodásból származó európai keményfából állítják elő. Előnye, hogy egyenletesen ég, nem kormol, és egyedülállóan alacsony, mindössze 0,5% az égés után maradó hamutartalma. A DIN Plus tanúsítvánnyal és FSC bizonyítvánnyal rendelkező METRO Professional prémium faszénnek ezért sem az előállítása, sem a felhasználása nem károsítja a környezetet!